МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

Један од кључних аспеката у раду Средње туристичке школе јесте међународна сарадња. Континуирано учешће у међународним пројектима реализује се од 2002/2003 школске године. Школа се може похвалити изузетно богатом сарадњом и радом на међународним пројектима.

Пројекат под називом Грађанин Европе, у коме су учествовале школе из Италије, Аустрије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске и Србије реализован је током 2002/2003. године. Пројекат је финансирала покрајина Венето, а покровитељ је било италијанско Министарство просвете.

Пројекат под називом „Тоur. Reg“ који је подржала аустријска агенција KulturKontakt подразумевао је сарадњу по четири школеиз Србије и Аустрије. Средња туристичка школа је за партнерску школу добила Школу за туризам и хотелијерство из Вилаха. Заједнички пројекат „Верски туризам Србије и Аустрије“ представљен је у Грацу у дворцу „ SchlossEggenberg“. На Сајму су учествовале школе из 25 земаља Европе , била је то интересантна размена искустава кроз дружењеи рад. Трогодишњи рад на пројекту подразумевао је размену ученика и професора и заједнички одлазак на Сајам туризма у Берлин, 2009.године.

Пројекат „Skills&Work“ у организацији Британског савета реализован је у сарадњи школа Велике Британије и Југоисточне Европе. Србију је у овом пројекту представљала Средња туристичка школа. Партнер заједничког пројекта „Вештине у пракси“ био је колеџ из Ланкастера „LancasterandMorecambeCollege“. Током трајања пројекта реализовано је више активности: размена ученика и професора, семинари за професоре стручних предмета и заједнички Форуми са социјалним партнерима. Форум је одржан у Сава центру уз учешће свих интересних група, као и представника Министарства просвете и спорта. Током посете Ланкастеру делегацију Средње туристичке школе примио је канцелар Ланкастера и челни људи Туристичког савеза града Lankastera.

Сарадњу Средње туристичке школе са Школом за туризам и угоститељство из Љубљане подржао је Градски секретаријат за образовање. Једногодишња сарадња подразумевала је међусобне посете, размену искустава и заједничко учешће у међународним пројектима које би било финансирано из фондова Европске уније.

У току је реализација пројекта „Welcome“ са стручном гимназијом из Оребра у Шведској. Током једногодишње сарадње реализовани су сви постављени задаци и циљеви пројекта, размена ученика и професора , рад у мешовитим тимовима, као и наступ на Сајму предузетништва у Оребру у марту 2015. године. Упознавање различитих култура, традиције и стварање нових пријатељстава утицало је на формирање глобалног размишљања и космополитског духа.