GREEN GLOBETROTTERS IN EU - ERASMUS PROJECT

МОБИЛНОСТ У ОКВИРУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОЈЕКТА ГРЕЕН ГЛОБЕТТРОТЕРС ИН ЕУ У АНТАЛИЈИ-ТУРСКА, SULE & MUZAFFER BUYUK, VOCATIONAL AND TECHNICAL ANATOLIAN HIGH SCHOOL

У октобру месецу петочлани Тим Средње туристичке школе ( Мина, Дуња, Лана, Кристина и Љубица ) са професорком Весном Филиповић и координатором пројекта-Татјаном Вијатов, 7 дана је боравио у Анталији и заједно са учесницима осталих Тимова партнерских школа Италије, Француске и Португала обрадио тему Царбон фоотпринт у оквиру међународног пројекта Green Globettroters in EU.

Као и до сада, наше еколошке активности су обухватале рад на терену и у школи.

Најпре смо научили о штетности емисије угљен-диоксида, о начину како сваки појединац може директно или индиректно да да свој допринос очувању наше планете Земље, смањујући негативно дејство.

Затим смо обишли водопаде у Манавгат-у, древни град Сиде, Сиде античко позориште, Аполонов храм, замак у Алањи, пећину Дамлатас, реку-Дим. Током вожње бродом по Манавгат реци доспели смо до Богаза, места где се спајају река и море. На плажи се налазе гнезда Царетта царетта и ДЕКАФОР-центар за очување мора, који смо посетили. Научили су нас- светске еколошке путнике, како да чувамо заштићене врсте и њихова станишта.

Успешно смо извршили и следећи еколошки задатак садње дрвећа-пошумљавање предела шуме Таурус планине, која је изгорела у великом дивљем пожару у јулу 2021. године.

Следеће дестинације које смо упознали су: Античко позориште- Аспендос, древни град Перга, Дуден водопади, Калеици-стари град у Анталији.

14.10.2022. смо учествовали у обележавању ERASMUS DAYS.

Представили смо туризам Србије излажући на штанду промотивне материјале Туристичке организације Србије.

Након свечане церемоније доделе сертификата долетели смо директним летом у Београд 15.октобра.


ПУТОВАЊЕ НА МАДЕИРУ (ПОРТУГАЛ),ПОСЕТА ПАРТНЕРСКОЈ ШКОЛИ "ESCOLA DA APEL" у ОКВИРУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОЈЕКТА GREEN GLOBETROTTERS IN EU

Од 4-10. маја 2022. Мина, Љубица, Марко, Срђан и Лука су са својим професоркама Дрљача Весном и Вијатов Татјаном боравили на острву Madeira ( Португал ), у граду Funschal. Придружили су се својим колегама из Турске, Француске и Италије у оквиру међународног пројекта Green Globetrotters in EU. Ученици и образовни тим средње школе Escola da APEL у граду Funschal приредили су делегацијама изузетан дочек и програм.

Око четрдесетак чланова Тима заједнички је радило на теми „ Laurissilva – UNESCO баштина“. Активности су се одвијале на терену и у просторијама школе.

Најпре је учесницима Juan Silva из Природњачког музеја у Funschalu представио карактеристике једне од најстаријих примарних шума на свету- Laurissilva. Након тога је спроведена прва активност, идентификације биљака и животиња. Дефинисане су мултинационалне групе за све активности мобилности.

Током боравка на острву, планинарењем са водичем циљ нам је био да пронађемо ендемичне врсте истраживањем једне од најстаријих примарних шума на свету. Доступне врсте смо сакупљали и припремали материјал за хербаријум.

Посетили смо Еколошки пар Funschal. Са г-дјом Rui Silva из Института за заштиту природе и шума обишли смо Centro de Freira-da-Madeira. Светски резерват биосфере у Сантани- рурални хотел Quinta do Furão оставио је нарочити утисак на све нас. Установа посвећена еколошки одговорном приступу одлучила је да смањи емисију угљен-диоксида. Инсталирала је соларне панеле за загревање санитарне воде и базена. Хотел има чак и своје органске винограде и нуди купцима бербу на старински начин. Посматрали смо делфине током путовања катамараном, упознали ренџере чији је посао да спасу ендемску и веома ретку врсту птица ( Бубеница ).

Боравак је завршен невероватним спектаклом-Фестивалом цвећа, који је окупио хиљаде гледалаца у живописној паради.


МОБИЛНОСТ ИТАЛИЈА - ДИСЕМИНАЦИЈА ПРОЈЕКТА GREEN GLOBETROTTERS IN EU

У периоду од 13.12.2021. до 18.12.2021. пет ученика наше школе ( Јашић Павле, Јевић Катарина, Гертнер Марко, Бошковић Мина и Ђоковић Лука ) и 2 професора (Татјана Вијатов и Владимир Радуловић ) боравили си у Италији. Реализована је друга активност у оквиру мобилности међународног пројета Green Globetrotters in EU.

Средња хотелска школа Instituto Professionale di Stato „Maffeo Panteleoni“ у граду Frascati, близу Рима, била је организатор планираних активности у оквиру своје теме-Рурални туризам.

Обишли смо Вилу Кавалети ( једну од школа италијанске делегације ) у којој су ученици из различитих земаља креирали речник еколошких појмова на енглеском, турском, португалском, француском, италијанском и српском језику. Посетили смо еколошку фарму „La Cerra“, на којој смо и ручали. Обишли смо још неколико вила и језера. Најјачи утисак на све нас је оставила посета Риму, где смо обишли најпознатије локалитете овог града –Колосеум, Фонтану ди Треви, Шпанске степенице и на крају Катедралу Св. Петра у Ватикану.

Боравком у Италији ученици су обогатили своју радну биографију стицањем професионалним и језичких вештина током радних активности, али и лични раст кроз животно искуство у мултикултуралном и међународном контексту.

Нашу авантуру погледајте на линковима :

www.youtube.com/watch?v=bOCHAa2HaF4

www.instagram.com/p/CYElz0jMlGK/?igshid=MDJmNzVkMjY

https://www.levillae.com/en

https://www.agriturismolacerra.com

http://www.erbaregina.it

На крају, додела сертификата о учешћу:

О резултатима пројекта се можете информисати на следећем линку:

https://twinspace.etwinning.net/111867/pages/page/1990290


СТРУЧНА АКТИВНОСТ ПРОФЕСОРА МЕЂУНАРОДНОГ ТИМА

Прва стручна активност планирана пројектом и сусрет професора 5 земаља учесница-Француске, Турске, Португалије, Италије и Србије, реализована је октобра 2021.године у Француској. У средњој школи Gambettaу граду Bourgoin Jallie и средњој школи Leonardo da Vinci у граду Vilfontaine, одржане су обуке, презентован начин реализације задатака сваке земље и прихваћени предложени термини путовања у саваку од земаља учесница у наредном двогодишњем периоду трајања пројекта.

Професорке Татјана Вијатов-координатор пројекта и Мирјана Белензада, су представљале Средњу туристичку школу у Француској.


О ПРОЈЕКТУ

Уверени смо да су наши ученици свесни климатских промена. Еколошки концепт развоја људског друштва препознаје ову тему као важну и ставља је у жижу интересовања.

Све школе које учествују у овом пројекту су смештене у познатим туристичким местима. Циљ овог пројекта је да се доведе у питање место одрживог развоја током путовања, заштита културног наслеђа и спроведе еколошки одговорна политика у установама које примају младе путнике. Овај пројекат пружа конкретне културне и научне елементе.

Ово је права прилика да се ученици упознају и науче о туризму у свакој од земаља и темама повезаних са туризмом: Светска баштина UNESCO, ознаке еко-туризма, сеоски туризам и емисија угљеника, тј. угљен-диоксида.

Установе које учествују у овом пројекту су разнолике и разноврсне.То су

школе из 5 земаља:

• Француске - вишенаменска средња школа из Вилфонтена и Aмбасадорска школа европског парламента из Бургоан Жалије-а, обе у близини другог највећег града у Француској, Лиона

• Турске - школа из Анталије

• Италије - Хотелијерска школа из Фраскатија, близу Рима

• Португала - школа у граду Фуншал, покрајина Мадеира

• Србије - Средња туристичка школа из Београда

Током двогодишњег трајања пројекта ученици ће деловати у међународном окружењу и стећи следеће вештине:

1. Знање о одрживом туризму

2. Европско-еко грађанство

3. Међуљудска комуникација

4. ИКТ- нове технологије - дигиталне вештине

Знање о одрживом туризму стећи ће се током теоријских и истраживачких активности, али и током свих посета које планира свака земља местима која су препознатљива због њихове посебности, а то су : UNESCO локација, локације сеоског туризма или установа која користи еколошку ознаку.

Европско еко-грађанство је непосредно у средишту пројекта. Учесници ће схватити да су земље различите, али да је улог исти. Било у Европи или ван ЕУ, ученици ће схватити да су климатска и еколошка питања, питања која се односе на глобалном нивоу.

Међуљудска комуникација, способност заједничког кретања и интеракције постају неопходни у послу. Енергија везе биће у средишту пројекта захваљујући раду транснационалних тимова. Активности „учења-подучавања-тренинга“ са ученицима кроз заједнички рад омогућиће развијање усменог и писменог изражавања модерног језика који се користи за комуникацију ( енглески језик ).

Коришћење дигиталних алата и одговорна употреба интернета помоћи ће ученицима да стекну дигиталне вештине, да користе ИКТ, веб алате, употребу софтвера, апликација итд.

Активности ће се изводити и надгледати на Твин Спејсу повезаног Е-твининг пројекта. Један од резултата пројекта биће вишејезични еколошки лексикон који ће се прелиставати на мрежи и подстаћи размишљање о концепту и изазовима одрживог туризма.

Чланови пројектног тима су :

1. Татјана Вијатов, координатор пројекта

2. Весна Дрљача

3. Весна Филиповић

4. Драгана Марешевић