ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОЈЕКТУ BUSINESS FOR ALL - ERASMUS +

ИЗВЕШТАЈ И ДИСЕМИНАЦИЈА ПОСЕТЕ ТУРСКОЈ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА BUSINESS FOR ALL

Завршна LTT, Erasmus+ стручна посета у оквиру пројекта Business for All, који развија знања у области комуникације, маркетинга и предузетништва у пословном свету, организована је у партнерској школи „Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” у Турској у граду Кајсерију.

Ученици и наставници су унапредили своја знања из SEO Serch Engine Optimisation стратегије, као саставног дела дигаиталног маркетинга. Након својих презентација ученици су упешно научили елементе подизања ранка сопствене компаније на претраживачима као сто је Гоогле. Значај и овог важног дела развоја пословне идеје предочили су нам предавачи и еxпети из ИТ и маркетинг сектора. Очекују нас завршни радови на пословном плану, речнику пословних речи на свим језицима пројекта, дигиталном водичу за развој пословне идеје с комплетним пословним плановима партнерскких земаља. Наши партнери из школе су били дивни домаћини који су нам организовали фантастична путовања до светских познатих културно историјских знаменитости чаробне Кападокије, Националног музеја, Планетаријума. Представници наше школе били су кординарор пројекта Сања Тодосијевић, наставник економских предмета Младенка Ђуровић, ученици треће године турисичко-хотелијерског смера Лејла Радановски, Сара Плавша, Давид Дицић, Алекса Арић. Михајло Мартиновић. Наставници и ученици су представљали школу на највишем нивоу.

Линку website пројекта Business for all

https://sites.google.com/cannizzaroct.edu.it/business-for-all

Линк пројекта на facebooku

https://www.facebook.com/Business4All.Erasmus.KA229?mibextid=ZbWKwL


ПОСЕТА ЛИТВАНИЈИ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА BUSINESS FOR ALL

Српски тим Средње туристичке школе Нови Београд путовао је у Литванију у периоду од 12.03.-18.03 2023. Кординатор Сања Тодосијевић, Бранка Баљак, и ученици треће године туристичко хотелијерског смера Вук Згоњанин, Сава Диклић. Ања Гркинић. Доротеја Станисављевић, Даница Јовановић.

Наш први дан на Business4All пројектном састанку у Литванији почео је церемонијом добродошлице. Упознали смо ученике Panevežys Пете гимназије, њену зграду и ужи град Паневежиса. Професор на локалном колеџу је одржао предавање о односу дигитализације и пословног живота, затим смо обишли институцију. Дан смо затворили тим билдингом: неки су направили робота, неки направили мозаик од гела.

Наш други дан је такође био богат догађајима на литванском састанку пројекта Business4All. Дан смо започели предавањем о дизајну имиџа, а затим смо дизајнирали визит карте и памфлете у мањим групама. После ручка, отпутовали смо у оближњи градски музеј чоколаде где смо учили не само о узгоју какаоа и производњи чоколаде, већ смо и правили бомбоне и чоколадне куглице. Дан смо провели снимајући рекламу и припремајући промотивни план у среду, а поподне смо посетили Упите. Након упознавања локалног етнографском музеју, пробали смо литванску традиционалну храну, након чега је уследио врхунац дана, традиционална плесна сала.

У четвртак ујутру аутобусом смо кренули за главни град Литваније Вилњус, где је професор на Универзитету ИСМ одржао изузетно занимљиво предавање о значају и факторима маркетиншке стратегије и маркетиншке комуникације. Након ручка, аутобусом за разгледање упознали смо знаменитости литванске престонице, а затим смо прошетали улицама историјског старог града.

У петак смо примљени у кабинету градоначелника Паневежиса, где смо кроз кратку презентацију упознали циљеве развоја града. Повратком у школу, финализирали смо промотивни план за наше пословање, а након ручка сваки тим је могао да покаже шта је припремио ове недеље: припремљени су план маркетиншке комуникације, визит карта, календар, флајер и реклама за студентска предузећа. У остатку поподнева вежбали смо мали наступ, који не може бити традиционалан, за опроштајну вечеру која је одржана у веома лепом амбијету хотела Romantic у центру града.

Своје вештине смо усавршили у оквиру промоције компанија. У оквиру састанака кординатора српски кординатор Сања Тодосијевић презентовао електронски водич који ће садржати све кораке развоја пословне идеје у оквиру пројекта Business for all.

Радујемо се следећој ЛТТ стручној посети Турској где ћемо финализирати СЕО стратегију која омогућује да пословна идеја привуче што већи број купаца у дигиталном простору.


BUSINESS FOR ALL-Beograd 10.10 -15.10. 2022.

U periodu od 10.10 -15.10. 2022. U okviru projekta Business for all “Posao za sve”, Srednja turisticka skola je bila domaćin četvrte LLT posete pod naslovom “Kako razviti elektronsku prodaju „ („ How to develop ecommerce “)

Tim naše šklole je bili su kordinatorka projekta Sanja Todosijevic, Vesna Pijevac i Mladenka Đurović, Jelena Šnajder sa učenicima treće godine Vukom Zgonjaninom, Teodorom Dragović. Ivom Babić, Ivom Vučković, Dimitrijem Vučetićem i Anjom Dreković.

Stručna poseta učenika i nastavnika iz partnerskih zemalja Italije, Španije, Mađarske, Litvanije i Turske održana je delom u prostorijama škole. Nakon ceremonije dobrodošlice učenici su prezentovali poslovne modele i rezultate istraživanja tržišta. Usledile su radionice u „Kako kreirati elektronsku prodavnicu“ („How to create e store „)

U naredinim danima prisustvovali smo predavanjima profesora u Visokoj školi modernog biznisa (Modern Business School) na temu digitalnog marketinga, socijalnih mreža i segmentacije tržišta. Predavanje je održala prof.dr Saša Virijević Jovanović.

Drugi deo predavanja održanana su na Visokoj hotelijerskoj školi ( Hotel Menagement College) gde su prof. Milena Vuukić i Miloš Zrnić održali predavanja na temu startup-ova , imejlinga , marketinga koji kreira sadržaj. Bili smo zvanično primljeni u Opštini Novi Beograd.

Cela poseta je bila usmerena ka razvoju kompetencija učenika i nastavnika u daljem razvoju poslovne ideje, unapređenju veština u digitalnom marketingu i elektronskoj prezentaciji i prodaji.

Održani su satanci kordinatora iz različitih zemalja gde su utvrđeni datumi za sledeću posetu Litvaniji od 12.03- 18.03.2022.

Pored radnog dela naši prijatelji iz partnerskih škola uživali su u obilasku istorijskog dela centra Beograda, hrama Svetog Save, muzeja Nikole Tesle, Novog Sada -evropske prestonice kulture, Kraljevskog kompleksa na Dedinju i Zemuna.

Organizacija celokupne posete je završena uspešno , ali je za kordinatora i tim škole bila jako zahtevna, pošto nije bilo moguće izdvojiti budžet za samu podršku za nastavnike i učenike naše škole za transport i ostale individualne troškove.

Poseti su prisustvovali i predstavnici Tempus agencije (Erasmus+) Milica Pupavac. kao i novinari RTS naučnog programa koji će objaviti reportažu o projektnim aktivnostima.

Izveštaj izradila

Sanja Todosijevic

Kordinator

Novembar 2022.


Средња туристичка школа је домаћин четвртрог окупљања партнерских школа у оквиру пројекта „Посао за све“ који суфинансира Ерасмус+, под називом „Како развити електронску трговину“.

Бићемо домаћини наставницима и професорима из Италије, Шпаније, Мађарске, Литваније и Турске.

Имамо задатак да кроз прзентације, радионице у нашој школи, предавања на Школи модерног пословања и Високој хотелијерској школи у Београду стекнемо знања и вештине како да развијамо електронску продају у модерним компанијама.

Наставници и ученици ће сарађивати у међународним тимовима и кроз тимски рад усавршити своја знања и вештине у области пословних модела, дигиталног маркетинга, социјалних мрежа, стартапова, имејлинг продаје, сегментације тржишта.

Сва дешавања можете пратити на сајту самог пројекта, наше школе, као и на фејсбок, инстаграм профилима пројекта и Средње туристичке школе.

website projekta:

business-for-all

Facebook profil projekta

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0bEFUtooZKieRFhJ3uSXThWacoBy4vX1zcP97ZNFH3MPqhXTWupiQnvKu9rCRAWn9l&id=100063579602820

Instagram profil projekta

https://www.instagram.com/p/CjfNzmYDDUn/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Вештине 21. века

енглески језик

Предузетничке вештине

ИЦТ

Креативне активности

Посете компаније

Е-Цоммерце

Дигитални маркетинг

Промоција компаније

Е-књига као дигитални водич

Речник пословних речи

Пратите нас на Е-твиннинг, Фацебоок, Инстаграм


МЕЂУНАРОДНО ПУТОВАЊЕ У МАЂАРСКУ, ЕГЕР У ПАРТНЕРСКУ ШКОЛУ ANDRÁSSY GYÖRGY KATOLIKUS KÖZGAZDASÁGI KÖZÉPISKOLA ОД 16.05.ДО 21.05.2022.

Међународни пројекат Business for all достигао је нову прекретницу у оквиру програма Еразмус+. То може потврдити изванредна сарадња свих ученика и професора на новим задацима у развоју пословне идеје. Страни гости који су срдачно дочекани од стране директорке школе И кординатора Vere Toth као и целог тима професора и ученика имали су прилику да науче нове ствари у развоју њеб страница,да учествују у радионицама, присуствују предавањима професора школе и Универзитета. Шпански, италијански, српски, турски, литвански и наравно мађарски учесници су учврстили своје партнерске, а сада већ пријатељски односе, што је још више омогућило свима предивну комуникација, нова искуства и уживање у мађарској култури и природи. Ученици су првог дана представили план своје пословне идеје и слушали предавање др Csille Pranter о предностима дизајна веб страница на Католичком универзитету Eszterhazi Karoli. У мешовитим интернационалним групама са наставницима менторима креиран је њеб сајт за свих шест пословних идеја креираних коришц́ењем познате апликације wix.com.

Последњи дан посете све што је урађено у радној недељи је презентовано од стране ученика. Били смо у посети градској кући Егера и дочекани од стране градонацелника. Обишли смо предивне пределе богате културно историјске баштине. Пут у Будимпешту укључио је посету Будиму и Пешти, Тргу хероја, као и обилазак Парламента са детаљним вођењем. Следеце студијско и радно путовања одржаће се у Београду у октобру месецу.

Представници Средње туристичке школе били су професорке Сања Тодосјиевић, Весна Пијевац као и ученици другог разреда туристичко угоститељског смера Теодора Драговић, Ива Бабић, Ива Вучковић, Ања Дрековић, Вук Згоњанин, Димитрије Вучетић. Ученици су показали велики успех у презентовању пословне идеје на енглеском језику и јавном говору.


ДИСЕМИНАЦИЈА ПРОЈЕКТА BUSINESS4ALL

Након прве посете Италији граду Катанији где смо развијали пословну идеју, лого, међународни пројекат Erasmus+ Business4All наставља своју мисију у Шпанији од 28. марта до 1. априла у Вила-Реал-у.

IES Francesc Tàrrega School of Vila-Real срдачно је дочекала све међународне тимове професора и ученика из пет партнерских земаља: Италије, Литваније, Србије, Турске и Мађарске. Након церемоније добродошлице, уследила је презентација пословних планова које су израдили студенти на тему „Пословни-оперативни план“.

Цео текст можете прочитати ОВДЕ.


Све о међународном пројекту на енглеском језику можете пратити на

следећем сајту:

business-for-all

BUSINESS FOR ALL- ПОСАО ЗА СВЕ

Сви ученици сањају о успешној каријери, а школско образовање има фундаменталну улогу у пружању правих знања и вештина за улазак на тржиште рада. За то вам је потребно знање страних језика и развијање комуникацијских и предузетничких вештина. Током двогодишњег трајања пројекта, ученици, млади европљани ће деловати у међународном окружењу , где ће стећи знање и разумевање како националних тако и међународних услова за пословање и предузетништво.

У међународној пројектној сарадњи развијаће се важне вештине 21. века:

Знање енглеског језика

Знање ИКТ вештина

Знање и вештине за пословни успех, за развој пословне идеје како би креирали посао за себе и друге.

Пројектни задаци земаља учесница биће:

1. Први кораци пословног плана -Италија

2. Пословни оперативни план -Шпанија

3. Како направити веб страницу -Мађарска

4. Како покренути е –трговину -Србија

5. Како промовисати своју компанију-Литванија

6. Како функционише СЕО (Search Engine Optimization) -Турска

Пројекат ће ученицима понудити прилику за креативне активности, радионице и састанке са институцијама у којима ће развијати интеркултуралну свест о културама различитих европских земаља у мултикултуралном окружењу.

Наш фокус ће бити на предавањима, радионицама и посетама компанијама. Ученици ће радити у међународним тимовима и биће подстакнути да буду креативни, да критички размишљају, да користе ИКТ и веб алате, употребу софтвера, апликација итд.

Пројекат побољшава практичну способност оснивања компанија и подстиче на креативно и амбициозно размишљање.

Неки од материјалних резултата ће бити дигитална брошура и речник пословних речи на енглеском језику, који ће бити преведен на све језике партнерских земаља. Он ће помоћи наставницима и ученицима у креирању пословних идеја.

Све информације биће доступне на веб локацији пројекта, слике и коментари о пројекту биће објављени на Фејсбуку и инстаграму, а резултати ће бити објављени на Е-твинингу и Ерасмус +платформи.

Чланови пројектног тима су:

1. Сања Тодосијевић, координатор пројекта

2. Весна Пијевац, координатор пројектних активности

3. Младенка Ђуровић,сарадник

4. Љиљана Трипковић,сарадник

5. Јелена Шнајдер,сарадник