ПУТОВАЊЕ НА МАДЕИРУ (ПОРТУГАЛ), ПОСЕТА ПАРТНЕРСКОЈ ШКОЛИ "ESCOLA DA APEL" у ОКВИРУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОЈЕКТА GREEN GLOBETROTTERS IN EU

Од 4-10. маја 2022. Мина, Љубица, Марко, Срђан и Лука су са својим професоркама Дрљача Весном и Вијатов Татјаном боравили на острву Madeira ( Португал ), у граду Funschal. Придружили су се својим колегама из Турске, Француске и Италије у оквиру међународног пројекта Green Globetrotters in EU. Ученици и образовни тим средње школе Escola da APEL у граду Funschal приредили су делегацијама изузетан дочек и програм.

Око четрдесетак чланова Тима заједнички је радило на теми „ Laurissilva – UNESCO баштина“. Активности су се одвијале на терену и у просторијама школе.

Најпре је учесницима Juan Silva из Природњачког музеја у Funschalu представио карактеристике једне од најстаријих примарних шума на свету- Laurissilva. Након тога је спроведена прва активност, идентификације биљака и животиња. Дефинисане су мултинационалне групе за све активности мобилности.

Током боравка на острву, планинарењем са водичем циљ нам је био да пронађемо ендемичне врсте истраживањем једне од најстаријих примарних шума на свету. Доступне врсте смо сакупљали и припремали материјал за хербаријум.

Посетили смо Еколошки пар Funschal. Са г-дјом Rui Silva из Института за заштиту природе и шума обишли смо Centro de Freira-da-Madeira. Светски резерват биосфере у Сантани- рурални хотел Quinta do Furão оставио је нарочити утисак на све нас. Установа посвећена еколошки одговорном приступу одлучила је да смањи емисију угљен-диоксида. Инсталирала је соларне панеле за загревање санитарне воде и базена. Хотел има чак и своје органске винограде и нуди купцима бербу на старински начин. Посматрали смо делфине током путовања катамараном, упознали ренџере чији је посао да спасу ендемску и веома ретку врсту птица ( Бубеница ).

Боравак је завршен невероватним спектаклом-Фестивалом цвећа, који је окупио хиљаде гледалаца у живописној паради.

Новост можете такође прочитати и на нашој страници "GREEN GLOBETROTTERS IN EU - ERASMUS PROJECT".